Actueel

Opening schaapskooi

Koning Willem-Alexander komt op donderdag 27 september naar Bargerveen. Hij verricht de officiële opening van de grootste schaapskooi van Nederland, waar ruim duizend schapen en meer dan honderd runderen onderdak hebben.

De koning wordt om 10.30 uur ontvangen door Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma en burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen. Genodigden krijgen in de schaapskooi een toelichting over het gebouw en zijn functies en de ontwikkeling van het hoogveengebied Bargerveen. Daarna opent de koning de deuren van de schaapskooi.  Vervolgens bezoekt de majesteit het bijbehorende informatiecentrum en horecagelegenheid Bij Wollegras. Hij gaat in gesprek met  betrokken organisaties, ondernemers en inwoners over de manier waarop zij actief bijdragen aan de ontwikkeling van het gebied. Het bezoek duurt tot 12.00 uur.

 

MEEST INNOVATIEVE SCHAAPSKOOI

De schaapskooi is de grootste en meest innovatieve van Nederland. Het ontwerp van deze schaapskooi is geïnspireerd op het beroemde schilderij de Plaggenhut van Vincent van Gogh. Ook het unieke hoogveengebied waar de schaapskooi staat is aangepakt. Er zijn waterbuffers, een slenk, wandel- en fietspaden en bruggen in de Zuidersloot aangelegd.

De aanleg van leemruggen zorgt ervoor dat inwoners van Weiteveen droge voeten houden in tijden van hoog water. De schapen en koeien houden de natuur op peil.

Volgens Nynke Houwing, voorzitter van de Bestuurscommissie Bargerveen Schoonebeek, is het project uniek in zijn soort: “In het gebied Bargerveen werken we samen met Duitsland. De recreatieve voorzieningen in het Bargerveen willen we gezamenlijk aan laten sluiten op het Natuurpark Moor-Veenland.” Het project wordt in het kader van het INTERREGprogramma Deutschland-Nederland uitgevoerd en met 2,4 miljoen euro door de Europese Unie en de INTERREG-partners financieel ondersteund.